четвер, 3 липня 2014 р.

Як виносити та народити дитину під час воєнних дій (екстренні пологи)

psoriasis.in.ua
Ці рекомендації про безпечне виношування дитини та пологи спираються на досвід жінок з Югославії.
Якщо є можливість евакуюватися звідти, де відбуваються бої або де вони можуть бути, виїздіть. І зрозуміло, що краще виїхати туди, де є родом чи лікарня.
Виберіть якомога безпечніший засіб пересування — залежно від ситуації. Слід дізнатися завчасно, яким маршрутом їхати безпечніше (можливо, створено гуманітарний коридор), щоби не потрапити випадково у місце бойових дій. Якщо їхати машиною, то краще уникати автотрас і центральних доріг. Краще за вже їхати в супроводі однієї людини. Група людей пересувається повільніше та привертає забагато уваги. В дорогу краще не брати зайвих речей, щоб бути мобільним.
Наприкінці другого триместру слід тримати вдома сумку з необхідними речами на випадок пологів. Акцентувати увагу слід на засобах гігієни для породілля та медикаментах. Необхідні речі це:
·         паспорт та обмінна карта, запаковані в целофановий пакет;
·         гігієнічні прокладки;
·         рідке мило;
·         медикаменти: знеболюючі, антибіотики, дезінфікуючі розчини, мобільну аптечку;
·         змінний одяг;
·         2-3 пелюшки, одна з них тепла;
·         кілька підгузників;
·         одяг для дитини;
·         питна вода;
·         одноразові рукавички;
·         товсті нитки (наприклад, 10 номер, для пуповини);
·         невеликі нові та продезинфіковані ножиці (зберігати в пакеті).

Пологи в місці воєнних дій

versal-online.com.ua
Якщо вагітна не хоче евакуюватися, то слід бути обережною: виходити з приміщення якомога рідше, уникати перебування біля вікон та дверей, під час бойових дій краще сховатися в підвальному приміщенні.
Знайти поблизу пологовий будинок або іншу медичну установу (наприклад, військово-польовий госпіталь), де може прийняти пологи будь-який лікар чи медсестра. Бажано, щоб були й альтернативні місця для пологів.
Якщо немає можливості опинитися в лікарні, краще народжувати вдома, ніж витрачати час на пошуки, особливо якщо поза домом небезпечно. Можна спробувати привезти лікаря додому або викликати швидку або консультуватися з лікарем по телефону під час пологів.
УВАГА!
Треба налаштуватися на позитив: пологи — це природний процес і не буде болю, якщо на нього не очікувати. Пологи — це дещо нестандартна ситуація для організму, не повсякденна, тому невідомі організму сигнали, як скорочення матки, мозок може розпізнавати як біль, але якщо на нього не чекати, то і боліти не буде.
Пологи мають відбуватися на твердому ліжку, на столі або на підлозі. Під сідниці треба постелити простирадло, пелюшки чи рушники, одяг або газети — що є. Жінка має зняти нижню білизну.
Асистент має ретельно вимити руки з милом по лікоть та обробити дезінфекційним розчином, спиртом або горілкою та намагатися не доторкатися ними предметів, лише промежини. Бажано використовувати одноразові печатки, якщо вони є.
Слід приготувати миску з теплою водою, щоб обмивати від крові та, можливо, калу, промежину жінки, а також приготувати ножиці, товсті нитки, алкоголь, кілька ватник кульок або маленьких шматочків марлевого бинту. Знадобляться декілька пелюшок чи рушників та тепла ковдра.
Під час переймів під спину підкласти подушку. Пози під час пологів жінка може змінювати, як їй зручно: напівсидячи, лежачи, навприсядки, стоячи.
Коли голівка почне з'являтися не можна її тягнути назовні із силою. Головка зазвичай народжується сама без жодної допомоги. Під час пологів дитина робить декілька поворотів, що можна помітити за розташуванням голівки. Бокове положення голівки свідчить, що скоро народиться тіло і в цей період важливо підтримати голівку і тіло (спершу народиться одне плече, злегка при підніміть тіло убік лобка для звільнення другого плеча). Слід підтримувати тіло і голівку в ділянці шиї. Дитина покрита родовою змазкою, тому слизька, тож треба намагатися її не випустити, особливо якщо жінка народжує стоячи чи навприсядки (найбільш природна поза).
vkurse.ua
Після повного народження дитини треба звільнити ротову порожнину і ніс дитини від довколоплідних вод, крові чи слизу. Дитину слід потримати кілька секунд головою, опущеною вниз (приблизно 45 градусів) із припіднятими ногами. Крик дитини сповіщає про перший вдих. Якщо дитина не кричить, слід потерти їй спину. Відкрити рот дитині та витерти кінчиком рушника чи пелюшки вміст ротової порожнини, протерти ніздрі. Також можна вщипнути за п’ятки або плеснути по сідницях (від цієї практики вже відійшли в медзакладах, але в екстренних ситуаціях можна робити все, що допоможе). Дитину не обов’язково пеленати, а краще прикласти до груди матері.
Після народження дитини народжується плацента, що триває до 15 хв. Важливо не тягнути за пуповину і не тиснути на живіт жінки, вона вийде з однією потугою. Потім її краще не викидати, а покласти в мішечок або контейнер, щоб показати лікарю.
З перев'язкою пуповини можна не поспішати ще 10-15 хв. Це найкраще зробити після припинення пульсації пуповини. Це не боляче ні для матері ні для дитини. Один шматок нитки зав’язується десь у 4–6 см.від пупка, інший — на відстані 4 см. Від першої перев’язки ближче до тіла дитини. Пуповину слід перерізати посередині між двома перевязками стерильними ножицями або ножем (прокип’ятити або ретельно обробити спиртом). Після цього дитину слід залишити з матірю та накрити їх ковдрою.
Дуже важливо слідкувати за станом жінки та дитини протягом перших годин після пологів. Якщо є можливість — відвезти їх у медичний заклад.
Це далеко не всі поради, якими може скористатися жінка та людина, яка допоможе їй народити. Головне дотримуватися чистоти та пам’ятати про здоровий глузд.
Роздрукуйте ці поради та тримайте при собі, про всяк випадок.
Нехай вам не доведеться скористатися цими порадами і ваша дитина народиться, як звичайно, у лікарні.

За матеріалами:
Додаткова література:

Немає коментарів:

Дописати коментар