Кожен з нас пробував їжу з підлоги, яка там опинилася
випадково. Ми просто не неї дмухали і вважали, що підняте з підлоги швидко не
вважається впущеним. Перевірити так звану теорію 5 секунд (наче якщо їжа
пробула на підлозі саме такий час, то вона безпечна) взялася команда
мікробіологів-випускників Манчестерського університету.
Було перевірено, наскільки безпечно їсти з підлоги. Дослідники впустили
на підлогу з різним покриттям продукти та потримали їх там кілька секунд. А
потім дослідили ці продукти на наявність мікробів та бактерій.
Виявилося, що найменше передають бактерії килимові
поверхні. А інфікованість продуктів залежала від вмісту в ній води, цукру і
солі.
✔ Вітчина — їжа з великим вмістом солі залишалась найбільш
безпечною.
✔ Тости з варенням — на їжі з великим вмістом цукру мікроби
майже не вижили, навіть після 10 с. на підлозі.
✔ Макарони (паста) — було виявлено велику кількість грибів
та бактерій, які дуже швидко збільшувались.
✔ Сухофрукти — величезна кількість грибів та бактерій з’явилася
і на сухофруктах.
✔ Печиво — їжа з невеликим вмістом води так само залишилася
безпечною, повалявшись на брудній підлозі.
Також дослідження показали, що 87% людей їдять їжу,
підняту з підлоги.
До
речі, вважається, що найбрудніша підлога завжди на кухні, а холодильник містить
більше мікробів, ніж унітаз. І це потрібно враховувати, друзі.
А ви їсте з підлоги?
Немає коментарів:
Дописати коментар