пʼятницю, 11 квітня 2014 р.

Трав’яні чаї від поширених хвороб

donbass.ua
Коли в нас проблеми зі шлунком, з кишечником або труднощі із засинанням, відчуття пригніченості або нервовість, гарно застосовувати трав’яні чаї, а не ліки. «Бабусині» методи можуть ефективно поліпшити поширені хвороби.

УВАГА! Якщо ви маєте хронічні хвороби, у вас є схильність до алергічних реакцій або ви вагітні чи годуєте грудьми, тоді краще проконсультуватися з лікарем або фармацевтом, перш ніж вживати трав’яні чаї.

Лихоманка та опірність інфекціям

Хоча грип ми не можемо вилікувати чаями, але вони нам можуть допомогти боротися з інфекцією.
За лихоманки допоможе малиновий чай (з ягід і/або листя малини), липа; плоди шипшини; квіти бузини. Ці чаї мають потогінну дію та знижують температуру.
Малина гарна в боротьбі з інфекцією, бо вона містить речовини, що чинять аналогічну до аспірину дію. Листя малини, як і плоди шипшини — природне джерело вітаміну С, проте пити листя не рекомендується вагітним жінкам, бо такий чай може викликати маткове скорочення. Також з малиною слід бути обережним тим, то має алергію, і особам, які страждають від подагри та ниркової недостатності.
Для кращої боротьби із застудою можна комбінувати ці рослини. А для підсолодження чаю використовувати мед, який теж допоможе в боротьбі з лихоманкою.

Кашель та біль у горлі

smak.ua
Трави дуже ефективні у боротьбі з кашлем, особливо сухим та з важким відхаркуванням. Найкращим в такому випадку буде настій з липи, листя подорожника, мати-й-мачухи, кореня алтею і чебрецю. Перед полосканням горла трави потрібно залити гарячою водою та почекати, поки настій охолоне, стане теплим.

Погане травлення, переїдання та печія

Після вживання завеликої кількості їжі можна випити чай з м’яти, кропу і кмину з додаванням імбиру. Ці компоненти мають ефект стимуляції секреції шлункової кислоти та покращують травлення. Зауважте, що настій м’яти не рекомендується за шлунково-стравохідного рефлексу, бо це погіршує симптоми захворювання.

У разі печії та підвищеної кислотності захистити слизову оболонку від впливу кислот допоможуть липа, подорожник, лікарський алтей. Також цей збір рекомендований у випадку виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. 1 чайну ложку подорожника заливають склянкою окропу і варять на повільному вогні 15 хвилин. Потім настоюють 10 хвилин, проціджують і п’ють двічі на день по одній склянці.

Відрижка та нудота

panyanka.org.ua
Якщо є такі проблеми, то рекомендовано вживати чай з фенхелем та імбирем. Фенхель можна давати навіть маленьким дітям, тому він часто застосовується за лактації. Якщо смак не подобається, його можна комбінувати з м’ятою. Імбир краще вживати з обережністю за вагітності, та радитися з лікарем.

Метеоризм та кишкові кольки

Здуття живота — дуже часта хвороба, особливо коли ми не дбаємо про раціональне харчування та обмеження кількості вжитої їжі. Це також буває в стресових ситуаціях або коли випадково з’їли щось не те. За слабких симптомів можуть допомогти трави, а якщо це тривала проблема, є блювання, то краще звернутися до лікаря.
Дуже помічний чай з фенхелю, кмину, м’яти та ромашки. Фенхель і ромашка настільки хороші, що їх можна давати дітям молодшого віку. Ромашка, щоправда, може викликати алергічні реакції.
Чай від метеоризму: чайну ложку насіння фенхелю залити склянкою холодної води та кип’ятити 15 хвилин на повільному вогні. Готовий відвар пити невеликими ковтками.
Чай з кмину готується із 2 чайних ложок меленого кмину, які потім заливаються склянкою окропу та настоюються 15 хв.

ЧИТАЙТЕ також "Коли найкраще з’їдати сніданок, обід і вечерю"

Кишкові проблеми через знервованість

krymlavanda.ru
Для людей, що страждають на кишкові проблеми, рекомендовані чаї з коренем дягелю та лаванди. Вони особливо корисні у випадку надмірної ферментації в кишечнику та порушень моторики.
Настій готується так: чайну ложка кори дягелю (або квітів лаванди) залити склянкою окропу та дати настоятися 20 хвилин. Відвар процідити та вживати двічі-тричі на день між прийомами їжі.
Люди, що страждають на болі в животі, особливо ті, що викликані стресом, також можуть пити чай з мелісою. Вона чинить седативну та знімає спазми у випадку синдрому подразненого кишечника. Також подібний вплив чинить настій ромашки.

Діарея

Найкращим засобом за діареї є чорниця. Сухі листя та ягоди вживають у вигляді чаю. Одну-дві столові ложки плодів залити гарячою водою та настояти протягом 20 хв. Пити від 1/3 до 1 склянки тричі на день.
Чорниця не рекомендується для лікування діареї у дітей до 12 років, за підвищеної чутливості, а також у пацієнтів, які приймають аспірин.
За сильної діареї допомагають листя брусниці, які зазвичай вживаються також як і сечогінний засіб.

Проблеми з настроєм

Трав’яні чаї допомагають за перезбудження, нервового стресу або у випадку труднощів із засинанням через нервове перезбудження. Допоможе чай зі звіробоєм. Він рекомендується як під час легкої депресії, так і гормональних перепадів настрою під час менопаузи, за передменструального синдрому, а також за хворобливого тяжкого або нерегулярного менструального циклу.
Зверніть увагу: препарати зі звіробоєм збільшують чутливість шкіри до сонячного світла та можуть сприяти засмазі шкіри. Також через взаємодію звіробою з ліками, перед його використанням слід проконсультуватись з лікарем.
За надмірного збудження і неспокою допоможуть чаї з лаванди та меліси. Вони знімуть напруження та головні болі з ним пов’язані, а також покращать травлення.

Труднощі із засинанням

subscribe.ru
Допомогти може ромашка та меліса. Остання підходить для людей розумової роботи. Ослаблення напруги не впливає на фізичне концентрування і тому меліса може навіть покращити пам'ять і концентрацію. Але не перестарайтеся. Завелика доза може парадоксально викликати збудження і безсоння.
Вирішити проблеми зі сном допоможе також корінь валеріани та шишки хмелю. З метою посилення ефекту можна поєднати два зела — хміль та мелісу.
Ці чаї не слід пити, коли ви збираєтеся бути за кермом. Найкраще вживати їх за 30 хвилин чи за одну годину перед сном.
Приготування: одну чашку сухих шишок хмелю залити окропом, заварювати 15 хв. Відвар слід процідити та пити 1–4 чашки на добу.
У випадку валеріани, її не варто вживати перед операцією, бо вона може подовжити знеболювальний ефект. Також за використання валеріани протягом місяця, варто робити перерву на тиждень. Припиняти слід поступово, щоби не виникли симптоми абстиненції.

Джерело: Herbatki ziołowe na najczęstsze dolegliwości — Zdrowie.gazeta.pl


Немає коментарів:

Дописати коментар