суботу, 5 квітня 2014 р.

Як почати бігати

m.diary.ru
Весна і всі починають задумуватися про те, яким спортом би зайнятися. Найкориснішими є тренування на свіжому повітрі, а в таку пору, як весна, біг — це найулюбленіше заняття багатьох. Доза ендорфінів, яку отримує кожен після бігу, дає відчуття щастя і гармонії зі світом. Це як після сексу, а може і краще, бо є ще відчуття незвичної легкості, польоту. Інколи я захоплююсь і починаю бігати щодня, але це неправильно. Усім, навіть ловцям ендорфінів (а вони за сполукою подібні на опіати, але виробляє їх наш організм), краще бігати через день, бо надмірні тренування можуть бути причиною різних мікротравм. Та й жири розщеплюються після тренування ще дві доби. Гарна новина, правда?

Перевірка здоров’я
Перш ніж бігати, порадьтеся зі своїм дільничним терапевтом. Скорше за все вас попросять зробити кардіограму. 

Взуття та одяг
Одяг має не обмежувати рухів та відповідати погоді. У холодну погоду має бути закрита шия і голова, бо це місця найбільшої тепловіддачі. Кросівки краще вибирати бігові — з маркуванням running. Вони мають трохи пружинити завдяки подушці на п’ятці, а також мати сіточку для провітрювання, щоб ноги не перегрівалися.

Єдність часу та місця ;)
Для схуднення найкраще бігати натще або за дві години після прийому їжі. Після пробіжки теж дві години бажано не їсти. Бігати можна будь-де: на стадіоні, у лісі, до озера.

Швидкість бігу
Краще бігати не на відстань, хоч і її фіксувати бажано (щоби можна було порівняти свої результати з попередніми), а на час. Оздоровчим вважається біг, який триває більше півгодини. Хоча багато хто стверджує, що слід бігати не менше однієї години, бо жири починають розщеплюватися після 40 хвилин. Але це залежить від рівня вашої тренованості та від мети. (Приміром, я бігаю хвилин 40, а потім качаю прес та розтягуюсь). Найкраща регулярність тренувань — через день.
Для схуднення також радять чергувати швидкий і повільний біг.

Поза
Під час бігу голову слід тримати прямо, плечі розслабити, руки зігнути в ліктях. У випадку тривалих дистанцій упор слід робити на зовнішню частину ступні, начебто перекачуючись з п’ятки на носок.

Дихання
Зі старту потрібно дихати глибше, а з набором швидкості — частіше. Дихати — через ніс та напіввідкритий рот.

Питний режим

transkarpatia.net
Беріть із собою на пробіжку пляшечку води. Під час бігу потрібно пити маленькими ковтками. Без води не можна, особливо якщо ви бігаєте цілу годину.

Розтяжка
Обов’язково пробіжка має закінчуватись розтяжкою. Ваші м’язи повинні бути не тільки сильними, а й гнучкими. Як розтягувати і розслабляти м’язи можна подивитися на відео тут (передостання частина комплексу з аеробіки).

Якщо ви тільки починаєте бігати, то це може бути відстань у 1,5 км та 10 хв. часу, які ви поступово можете нарощувати. Головне, щоби вам було комфортно.

До речі, бігати можуть і маленькі діти. Мій трирічний син пробігає на стадіоні три кола — це 1,2 км.

І — УВАГА! — ще одна перевага бігу — на тренуваннях можете знайомитися з цікавими людьми. На одному стадіоні, де я бігала протягом п’яти років, мала дуже гарних друзів, із якими бачилася і поза стадіоном (може, завдяки ним я не кинула біг, яким тоді тільки починала займатись). А на теперішньому моєму стадіоні є кілька людей, які зі мною вітаються. І це приємно ;)

Біжи, Лоло, біжи!

ЧИТАЙТЕ також: 
роман Джона Апдайка "Кролик, біжи" (Rabbit, Run);
Кінофільм "Біжи, Лоло, біжи", реж. Том Тиквер;
"Качаємо прес".

Немає коментарів:

Дописати коментар