Раніше британські вчені
рекомендували вживати п’ять порцій фруктів і овочів на день, тепер же вважають,
що для доброго здоров’я цих порцій має бути сім.
Принцип «п’ять на
день» широко відомий — саме стільки порцій
овочів і фруктів радять медики вживати щодня. Але дослідження, у якому взяли
участь більше 65 тис. осіб показало, що чим більше людина їсть овочів і
фруктів, тим помітніший оздоровчий ефект і тим довше вона проживе, тому і вивели новий принцип «сім на день». «П’ять на
день» скорочує ризик смерті на 29 %, а «сім на день» — на 42 %.
Свіжі овочі в необробленому
вигляді, вважають дослідники, найбільш корисні. За ними йдуть салати і далі
фрукти. Автори дослідження говорять
що фруктові соки не приносять користі, а консервовані фрукти скоріше шкідливі
для здоров’я, оскільки містять цукровий сироп.
«Головний підсумок цього дослідження — у
тому , що більше овочів і фруктів ви їсте, тим менше ваш шанс померти в
тому чи іншому віці», — говорить керівник групи дослідників доктор Оінлола
Оібоде.
Фрукти і овочі захищають людину від хвороб та їх наслідків, тому що вони містять антиоксиданти,
які відновлюють пошкоджені клітини.
Принцип «Сім на день»: як треба їсти
www.bbc.com |
Можна почати день
з омлету, що містить гарну жменю шпинату. Або, наприклад, додати жменю чорниць
або полуниць до злакової каші. На обід і вечерю будуть овочі, а фрукти на
десерт. Але які овочі? Важливо, щоб вони були настільки різнокольорові,
наскільки це можливо. Їсти їх слід сирими або злегка припускати на пару, а не
тушити до смерті.
Зелений
Це може бути
шпинат, салат, капуста — це джерела магнію, марганцю і калію
Капуста цвітна та
броколі містять сірку, яка грає роль антиоксиданта.
Помаранчевий і жовтий
Фрукти кольору
сонця багаті на каротиноїди. Тому морква допоможе вам бачити в темряві та
підвищить імунітет. Дині, жовті помідори, перець та кабачки — теж корисні саме
цим.
Червоний
Це інший клас каротиноїдів,
який фарбує в червоний. Це червоні помідори, наприклад.
Синій і фіолетовий
Це ожина,
чорниця, фіолетова морква і червона капуста.
Білий
Часник, біла
цибуля, цибуля-порей. Вони багаті на алюміній.
ЧИТАЙТЕ також "Як скласти свійсписок 10 життєво важливих продуктів".
Одна порція овочів чи фруктів це:
- одне свіже яблуко, банан або персик;
- половина авокадо;
- дві жмені чорниць;
- сім полуничок;
- одна кукурудза в качані;
- один середній помідор або сім
помідорів черрі;
- три столові ложки зеленого горошку;
- дві квітки броколі;
- половина паприки;
- огірок.
Отже, чим більше овочів та фруктів, тим краще. Але навіть якщо ви і не виконуєте цю норму , не потрібно здаватися і переставати споживати овочі та фрукти, оскільки, як показує це дослідження, кожна така порція корисна для здоров’я
Немає коментарів:
Дописати коментар