пʼятницю, 4 квітня 2014 р.

"Сім на день": правила вживання овочів та фруктів

www.lovefood.com
Раніше британські вчені рекомендували вживати п’ять порцій фруктів і овочів на день, тепер же вважають, що для доброго здоров’я цих порцій має бути сім.

Принцип «п’ять на день» широко відомий — саме стільки порцій овочів і фруктів радять медики вживати щодня. Але дослідження, у якому взяли участь більше 65 тис. осіб показало, що чим більше людина їсть овочів і фруктів, тим помітніший оздоровчий ефект і тим довше вона проживе, тому і вивели новий принцип «сім на день». «П’ять на день» скорочує ризик смерті на 29 %, а «сім на день» — на 42 %.

Свіжі овочі в необробленому вигляді, вважають дослідники, найбільш корисні. За ними йдуть салати і далі фрукти. Автори дослідження говорять що фруктові соки не приносять користі, а консервовані фрукти скоріше шкідливі для здоров’я, оскільки містять цукровий сироп.

«Головний підсумок цього дослідження — у тому , що більше овочів і фруктів ви їсте, тим менше ваш шанс померти в тому чи іншому віці», — говорить керівник групи дослідників доктор Оінлола Оібоде.

Фрукти і овочі захищають людину від хвороб та їх наслідків, тому що вони містять антиоксиданти, які відновлюють пошкоджені клітини.


Принцип «Сім на день»: як треба їсти


www.bbc.com
Ми повинні прагнути їсти щонайменше чотири порції овочів на день і три порції фруктів. Саме з’їсти, а не випити у вигляді соку, бо реальної користі сік не приносить.

Можна почати день з омлету, що містить гарну жменю шпинату. Або, наприклад, додати жменю чорниць або полуниць до злакової каші. На обід і вечерю будуть овочі, а фрукти на десерт. Але які овочі? Важливо, щоб вони були настільки різнокольорові, наскільки це можливо. Їсти їх слід сирими або злегка припускати на пару, а не тушити до смерті.

Зелений
Це може бути шпинат, салат, капуста — це джерела магнію, марганцю і калію
Капуста цвітна та броколі містять сірку, яка грає роль антиоксиданта.

Помаранчевий і жовтий
Фрукти кольору сонця багаті на каротиноїди. Тому морква допоможе вам бачити в темряві та підвищить імунітет. Дині, жовті помідори, перець та кабачки — теж корисні саме цим.

Червоний
Це інший клас каротиноїдів, який фарбує в червоний. Це червоні помідори, наприклад.

Синій і фіолетовий
Це ожина, чорниця, фіолетова морква і червона капуста.

Білий
Часник, біла цибуля, цибуля-порей. Вони багаті на алюміній.

                                
Одна порція овочів чи фруктів це:
  • одне свіже яблуко, банан або персик;
  • половина авокадо;
  • дві жмені чорниць;
  • сім полуничок;
  • одна кукурудза в качані;
  • один середній помідор або сім помідорів черрі;
  • три столові ложки зеленого горошку;
  • дві квітки броколі;
  • половина паприки;
  • огірок.
Отже, чим більше овочів та фруктів, тим краще. Але навіть якщо ви і не виконуєте цю норму , не потрібно здаватися і переставати споживати овочі та фрукти, оскільки, як показує це дослідження, кожна така порція корисна для здоров’я

Немає коментарів:

Дописати коментар