середу, 22 січня 2014 р.

Обробка ран, порізів та саден

www.radiosvoboda.org 
Будь яка рана нанесена нестерильним предметом вважається інфікованою за умовчанням. Оброблені рани загоюються швидше в кілька разів. Наводимо правила обробки ран, порізів та саден.

 Потрібно пересвідчитись, чи в рані немає сторонніх предметів, та в разі виявлення їх необхідно (за можливості) витягнути.

 Зупинити кров за допомогою давлячої пов’язки або джгута (у залежності від тяжкості рани).

 Обробити шкіру довкола рани чистим тампоном, складеним бинтом з використанням антисептика: спирту, йоду, перекису водню, навіть бензину. Попередньо —продезінфікувати руки.

 Промити та обробити саму рану чи поріз хлоргексидином, перекисом водню, у крайньому випадку — розчином марганцю. Не лити в рану йод, бо це викличе обпік та збільшить кількість мертвих клітин, а також посилить біль.

 Накласти стерильну пов’язку, бинт тощо, які необхідно надалі регулярно змінювати.

 Запалення інфікованої рани помітне вже за кілька годин у вигляді почервонінь, набряку країв рани і навіть підвищення температури тіла постраждалого. Так починається нагноєння рани, що має два етапи:
  1. гній розплавляє тканини довкола та відторгаються мертві клітини, виводяться бактерії;
  2. рана очищається та заповнюється сполучною тканиною.
 Тому потрібно забезпечити добрий відтік гнійної рідини та берегти рану від потрапляння інфекції.

 Перші 2-3 дні обробляти рану тампонами змоченими в 10% розчині повареної солі, хлоргексидином або перекисом водню. Перекис водню добре виводить з рани гній разом з піною. Можна накладати пов’язки з 10% розчином повареної солі, які запобігають росту бактерій.

 За кілька днів доречно використовувати різноманітні мазі з антисептичною дією, стрептоцидо- та пантеноловмісні засоби. Продовжувати промивати рану від бактерій.

 Коли почала утворюватися грануляційна тканина, не можна припустити потрапляння вторинної інфекції, але застосовувати антисептичні засоби та мазі теж не можна, бо вони знищують грануляційні тканини.

 Щоб не відривати бинти разом із грануляційною тканиною, рану краще тримати відкритою, але в цьому випадку постраждалому необхідно перебувати у відповідних санітарних умовах (чисте приміщення, чиста прасована постіль і білизна).

Джерела: Питер Дарман "Учебник выживания в экстремальных ситуациях"І-survive.ru

Також читайте: Щоб замість лікарні не потрапити до СІЗО, мер Львова просить постраждалих з Києвазвертатися до львівських лікарень



Немає коментарів:

Дописати коментар