понеділок, 6 січня 2014 р.

Ризики для здоров’я за надмірної ваги та схудненні

sciencelearn.org.nz
Надмірна вага — це не тільки косметичний недолік. Із ожирінням пов’язані численні проблеми зі здоров’ям. Зокрема, хто має 40% надлишкової ваги, вдвічі частіше передчасно вмирає за людей із нормальною вагою.
Ожиріння пов'язане з деякими серйозними захворюваннями, у тому числі такими, як:
·         хвороби серця та інсульт;
·         високий кров'яний тиск;
·         діабет;
·         рак;
·         хвороби жовчного міхура та жовчних каменів;
·         артроз;
·         подагра;
·         проблеми з диханням, такі як апное сну (коли людина перестає дихати протягом короткого епізодів під час сну) і астма.

Людина вважається хворою на ожиріння, якщо важить принаймні на 20% більше за максимальну здорову вагу для її зросту. Лікарі стверджують: що більшою є надлишкова вага людини, тим більшою є імовірність проблем зі здоров’ям. Люди з надмірною вагою чи ожирінням мають підвищений ризик розвитку хронічної хвороби порівняно з особами з нормальною вагою. Люди, які мають надлишкову вагу або страждають на ожиріння, можуть отримати значні переваги для здоров’я після схуднення.

Чинники, що спричиняють до надмірної ваги/ожиріння такі:

 Сімейна історія деяких хронічних захворювань. Люди, близькі родичі яких мали хвороби серця або діабет, матимуть ці ж проблеми, якщо вони страждають на ожиріння.

 Медичні передумови. Високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину, або високий рівень цукру в крові — це тривожні ознаки деяких пов’язаних із ожирінням хвороб.

 Форма «яблука». Люди, вага яких концентрується навколо їхніх шлунків, мають вищий ризик розвитку серцевих захворювань, діабету або раку, за людей тої ж ваги, але з формою «груші» (що мають зайві кілограми на стегнах і сідницях).

На щастя, навіть скромна втрата ваги від 5 до 10 кг. може значно поліпшити стан здоров’я, зокрема знизити кров’яний тиск і рівень холестерину.

Як ожиріння пов’язане із хворобами серця та інсультом?

Хвороби систем кровообігу є основними причинами смертності в Україні (див. «Основні причини смертності населення України у 2012 р.»). Люди з надмірною вагою частіше мають високий кров’яний тиск, основний чинник розвитку серцевих захворювань та інсульту, ніж люди, які не мають надлишкової ваги. Дуже високий рівень холестерину в крові може також збільшити ризик серцевих захворювань пов’язаних із надмірною вагою.
Але є гарна новина: втрата невеликої кількості ваги зменшує ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту. Доведено, якщо у вас надмірна вага, то за зниження її на 5–10% значно зменшить ваші шанси на розвиток серцевих захворювань.

Як ожиріння пов’язане з діабетом?


Люди з надмірною вагою схильні до розвитку цукрового діабету 2 типу. У більшості випадків цукрового діабету 2 типу на нього хворіють люди з надмірною вагою або ожирінням. Діабет 2 типу знижує здатність вашого організму контролювати рівень цукру в крові. Це є основною причиною ранньої смерті, хвороби серця, інсульту і сліпоти.
Ви можете знизити ризик розвитку діабету 2 типу, втрачаючи вагу за допомогою збалансованого харчування, достатнього сну та інших способів. Якщо ви вже хворієте на діабет 2 типу, то зниження ваги разом із фізичною активністю може допомогти контролювати рівень цукру в крові. Збільшення фізичної активності також може зменшити вашу кількісну потребу ліків від діабету.

Як ожиріння пов’язане з раком?

Деякі види раку пов’язані із зайвою вагою. Ожиріння збільшує ризик смерті від раку. Рак товстої кишки, молочної залози (в постменопаузі), ендометрія (слизової оболонки матки), нирок та стравоходу, пов’язаний саме із ожирінням. Деякі дослідження також підтверджують зв’язки між ожирінням і раком жовчного міхура, яєчників і підшлункової залози.

Як ожиріння пов’язане із хворобами жовчного міхура?

Хвороби жовчного міхура та жовчні камені більш поширені серед людей із надмірною вагою. Ризик захворіти збільшується разом зі збільшенням вашої ваги. Наразі є загадкою, як саме надмірна вага призводить до хвороби жовчного міхура.
За іронією долі, втрата ваги, особливо швидка, або втрата великої кількості ваги, може значно збільшити ваші шанси на розвиток каменів у жовчному міхурі. Скромна, повільна втрата ваги близько 400-500 гр. на тиждень, навряд спричинить до відкладення жовчних каменів.

Як ожиріння впливає на остеоартрит?

За остеоартртиту, запальних захворювань суглобів, ожиріння призводить до артрозу. Це захворювання, викликане дегенерацією суглобового хряща, найчастіше вражає коліна, стегна і спину. Зайві кілограми чинять додатковий тиск на ці суглоби, що призводить до стирання хряща, тканини, яка пом’якшує суглоби, захищаючи їх від пошкодження.
Втрата ваги може зменшити навантаження на коліна, стегна і поперек, та може поліпшити симптоми остеоартриту.

Як ожиріння пов’язане з подагрою?

Подагра є захворюванням, що вражає суглоби. Її викликає надмірний рівнь сечової кислоти в крові. Надлишок сечової кислоти відкладається в суглобах у вигляді кристалів — солей. Подагра часто зустрічається в людей з надмірною вагою і ризик розвитку цього розладу збільшується зі збільшенням маси тіла.
У короткостроковій перспективі, раптові зміни ваги можуть призвести до нападу подагри. Якщо ви маєте цю хворобу, проконсультуйтеся з вашим лікарем щодо кращого способу схуднути.

Як ожиріння пов’язане з апное сну?

Апное сну є серйозним захворюванням дихання, яке пов’язане з надмірною вагою. Апное сну викликає в людини важке хропіння і зупинки дихання протягом коротких періодів під час сну. Апное сну викликає сонливість у денний час і збільшує ризик розвитку хвороб серця та інсульту. Ризик захворіти на апное сну зростає зі збільшенням ваги тіла. Схуднення часто покращує апное сну.

Мовою оригіналу читайте на Webmd.com.



Немає коментарів:

Дописати коментар