вівторок, 21 січня 2014 р.

Профілактика обморожень і перша допомога

udoktora.net 
Обмороження — наслідок впливу на людину низької температури з вологістю та вітром. Знижена здатність тіла виробляти тепло підвищує ризик обмороження.


Чинники обмороження:

  • хвороби;
  • виснаження та голодування;
  • стрес та перевтомлення;
  • недостатня теплоізоляція (розщеплене пальто чи намоклі ноги).
 Ознаки обморожень

Обмороження може бути загальним, тоді це переохолодження або гіпотермія, тобто зниження температури тіла нижче 34 градусів, а також місцевим – відмороження.
Найчастіше трапляється переохолодження та відмороження легкого ступеня. Зокрема, так звана траншейна стопа (шкіра стає біла), що виникає за температури 0 °C в умовах вологості.

Більш низькі температури загрожують холодовими опіками та відмороженнями. Їх передвісники — посинілі кінцівки та поява пузирчиків із рідиною.

Перша допомога за обморожень

 Покинути умови низької температури, сирості та вітру.
 Напитися теплого чаю, теплої води тощо.
 Змінити промоклий одяг на сухий. 
 Не розтирати обморожені ділянки.
 Не зігрівати обморожені кінцівки чи місця тіла над джерелом тепла, це може призвести до опіків.
 Утриматися від вживання алкоголю.
 Звернутися за медичною допомогою: холодові опіки лікуються як теплові, тобто важливо попередження інфікування та ретельна обробка ран.

Профілактика обморожень

Порада від лікаря Іллі Літовчика: «Мітингувальникам раджу запастися додатковою парою сухих шкарпеток і не соромитись їх перевдягати, якщо намокли ноги. Також брати з собою термос із гарячим чаєм та не забувати про шапку. Треба 
періодично відпочивати в теплому, захищеному від вітру приміщенні. А взуття можна намазати гуталіном або жирним кремом, щоб не промокало».

За підготовку матеріалу дякую кардіологу Іллі Литовчику.






Немає коментарів:

Дописати коментар