вівторок, 7 січня 2014 р.

Медична реформа чи геноцид?

kolo.poltava.ua
Ми наче у Середньовіччя якесь повертаємось. Умерти від пірсингу? Швидка не виїжджає, якщо сімейний лікар не затвердив її виїзд? Їхати народжувати за 80 км.?

Ще до реформувань, три роки тому наш дільничий терапевт не могла зрозуміти, чому в мого чоловіка трималася місяць температура до 38. Весь організм дослідила, так і не знайшла причини, поки само не минулося.

Словом, мене просто шокувала стаття Вікторії Шилової щодо медичного реформування на Дніпропетровщині. Наводжу.

"Соціологічні дослідження, які недавно були проведені в Дніпропетровській області, говорять про те, що 99% людей проти медичної реформи. Зараз фінансуванням займаються обласні держадміністрації. А там дефіцит бюджету 50 млн грн. Щоб закрити дірку, керівництво області закриває лікарні. Лікарі первинної ланки отримують півтори тисячі гривень, а не 5-6, як їм обіцяли, і навіть не 4, як потім звітували чиновники. Обіцяних машин теж немає – одна машина на всю райлікарню, зате сільським фельдшерам роздали велосипеди. Досі селяни дякують за швидкі допомоги, які свого часу їм надала Юлія Тимошенко. Перед виборами кандидати в народні депутати від Партії регіонів завозили автомобілі швидкої допомоги за бюджетний кошт у населений пункт і казали "Ось вам нова швидка на район", потім перевозили її в інший населений пункт, де казали те саме. Так вони й кочували із одного району в інший.
На Дніпропетровщині фактично розчавили первинну ланку, вбили сільську медицину. Знищили педіатрію. Почала зростати дитяча смертність.


В селі Знаменівка Новомосковського району однорічний Артур Козлов помер від пневмонії. Так званий сімейний лікар – дівчина 28 років, не педіатр, а терапевт – мовчки дивилась як у страшних муках при температурі 40 градусів помирає хлопчик. Це наслідок того, що вище керівництво дозволяє перекваліфіковувати терапевта в педіатра, замилюють очі людям, кажучи, що це одне й те саме. Але тільки дебіли можуть таке говорити. Педіатрія – абсолютно відокремлена галузь медицини. Дитячі хвороби річних дітей мають інші прояви, ознаки, ніж у дорослих. Ті захворювання, які викликають у дитини дуже високу температуру, зазвичай у дорослого її понижують до 35 градусів. 16-річна дівчина з села Котовки Магдаленівського району померла від того, що тиждень місцеві сімейні лікарі не могли виявити в неї запалення крові. Вона померла в дитячій лікарні. Все тіло було в страшних язвах. Тамтешні лікарі відправили її в обласну лікарню лише за 20 годин до смерті. А причина захворювання проста – дівчина зробила пірсинг в пупі, а воно загнилося. Оце рівень медицини на Дніпропетровщині.
Завідує обласним управлінням охорони здоров'я Валентина Гінзбург. Парадокс, але вона одним із перших закрила пологовий будинок, в якому народилась. Така ж доля спіткала ще 17 пологових будинків з 22-х, які функціонували на території області.
Жінки їдуть народжувати за 60-80 кілометрів. Швидка просто не встигає довозити породіль. Є випадки в Криничанському районі, коли дітей народжували під ялинками. Відроджується інститут баб повитух.
Об'єднання лікарень призвело до абсурду. Між об'єднаними 11 і 20 лікарями відстань – Дніпро. Як можна одній старшій медсестрі по сто разів на день їздити за 5 кілометрів з лівого берега на правий і назад? Це ж абсурд. Сьому лікарню, яка обслуговує 118 тисяч населення, об'єднали з лікарнею швидкої допомоги. Це абсолютно різні медичні заклади. Пояснення цьому просте: конфлікт головлікаря швидкої медичної допомоги з пані Гінзбург.
Швидка допомога не виїжджає, якщо сімейний лікар не погодив її виїзд.Планували, що по області будуть розкидані пункти, щоб автомобілям можна було доїжджати за 20 хвилин. А зараз залишилась сама мапа. Більше, ніж 70% пунктів зараз не працює. Магдалинівський район закріплений за містом Новомосковськ. Відстань між ними 85 км. Софіївський район – за Кривим Рогом – 60 км. Як можна всупереч Конституції позбавити людей медичної допомоги? Найбільше потерпає село. В селі Котовка Магдаленівського району, де проживає 4 тисячі осіб, закрили лікарню, прибрали станцію швидкої допомоги. Люди помирали на порозі районної лікарні. Останній випадок – чоловік 62 роки, помер від інсульту. Якби не закрили місцеву станцію швидкої допомоги, автомобіль встиг доїхати й чоловіка врятували б. Свідомо нищать людей після 60 років. Для чого їм платити пенсію, якщо їх можна просто знищити через медичну реформу?"
Джерело: Gazeta.ua

Чим нам загрожує медреформа можна прочитати ще ВВС Україна.

Джерело: <a href="http://gazeta.ua/ru/articles/medichna-reforma/_chomu-tak-zvana-medreforma-podibna-do-genocidu/487545?fb_action_ids=413998745396807&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B499386396785834%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D">Gazeta.ua</a>

Немає коментарів:

Дописати коментар